Zou de finale van 'The Last of Us' de Oscars kunnen verslaan in de kijkcijfers? We splitsen de cijfers op

07 Feb 2023

Zou de finale van 'The Last of Us' de Oscars kunnen verslaan in de kijkcijfers? We splitsen de cijfers op

De schimmelzombies komen voor de Oscars.

In een programmeringswedstrijd die voor veel tv-kijkers zeker een kwellende keuze voor Sophie zal veroorzaken - en die enige opwinding kan veroorzaken onder de leiders van de filmacademie - staat de finale van HBO's post-apocalyptische hitserie "The Last of Us" gepland voor dezelfde avond als de Academy Awards van dit jaar, 12 maart.

Ja, terwijl HBO een stap opzij deed uit eerbied voor de Super Bowl van aanstaande zondag en de aanstaande vijfde aflevering van "The Last of Us" verschuift naar vrijdag, besloot het netwerk door te gaan en kip te spelen met de Oscars.

Wat gebeurt er als je de grootste avond van Hollywood afzet tegen de climax van de meest spraakmakende show van het jaar, behalve misschien dat er ruzie ontstaat over wie de controle over de afstandsbediening krijgt? Welk groot entertainmentevenement op televisie komt als beste uit de bus?

Laten we wat cijfers opsplitsen.

Zoals iedereen weet, dalen de kijkcijfers voor de Oscars al jaren gestaag, omdat films uit het centrum van het culturele gesprek zijn verdrongen en het entertainmentlandschap steeds meer gefragmenteerd is geraakt. De Oscars van vorig jaar trokken gemiddeld 15,4 miljoen kijkers, 56% meer dan de door pandemie gedempte kijkcijfers van vorig jaar, maar nog steeds het op een na laagste aantal kijkers in de geschiedenis van de uitzending, en ver onder de meer dan 40 miljoen die pas negen jaar geleden afstemden .

Met een handvol bonafide blockbusters in de beste filmmix van dit jaar, waaronder 'Top Gun: Maverick', 'Avatar: The Way of Water' en 'Elvis', hopen Oscar-insiders dat de show meer informele bioscoopbezoekers die zich anders misschien niet gedwongen voelen om naar de show te kijken.

Het hoogste punt voor Oscar-kijkcijfers - 55,3 miljoen kijkers, bereikt in 1997 - kwam in een jaar dat werd gedomineerd door James Camerons 'Titanic', toen de grootste kaskraker aller tijden. Voor de allereerste keer zijn er in de race voor de beste foto's van dit jaar twee films die wereldwijd meer dan $ 1 miljard hebben verdiend: het vervolg op "Avatar" van Cameron en "Top Gun: Maverick".

Verhaal gaat verder

Hoofden van de Academie, die alles hebben geprobeerd, van het voorstellen (en vervolgens tot zinken brengen) van een "beste populaire film"-prijs tot het lanceren van een door Twitter gestemde fan-favoriete prijs om kijkers voor de Oscars te stimuleren, hebben misschien reden om optimistisch te zijn.

p>

Terwijl kijkcijfers voor prijsuitreikingen over de hele linie over het algemeen een neerwaartse trend vertonen, trokken de Grammy's op zondagavond gemiddeld 12,4 miljoen kijkers, een stijging van 30% ten opzichte van vorig jaar, volgens Nielsen, waarmee het de best bekeken Grammy-uitzending sinds 2020 is. een teken dat prijsuitreikingen mogelijk terugveren van hun lage kijkcijfers.

Als de Oscars van dit jaar net zo groot zouden zijn, zou dat ongeveer 20 miljoen kijkers trekken. Dat zou het op zeer korte afstand van de pre-pandemische uitzending van 2020 brengen, toen 23,6 miljoen kijkers afstemden om te zien hoe "Parasite" de beste foto won.

Wat 'The Last of Us' betreft: het aantal kijkers van de serie is gestaag gegroeid sinds het debuut, omdat sterke recensies - en een hartverscheurende en veelbesproken derde aflevering - het publiek bleven uitbreiden tot ver buiten de fans van de originele video spel.

De vierde aflevering van de serie op zondagavond trok volgens het netwerk 7,5 miljoen kijkers via lineaire uitzendingen en het streamingplatform HBO Max, 17% meer dan aflevering 3 en maar liefst 60% meer dan het debuut van de serie in januari.

p>

Als 'The Last of Us' in dat tempo blijft groeien, nieuwe fans krijgt zoals zoveel met Cordyceps geïnfecteerde slachtoffers - en als de Oscars een verschrikkelijke nacht hebben, opnieuw flirten met het record-lage aantal kijkers van 9,8 miljoen het sloeg toe in 2021 - het zou wel eens interessant kunnen worden.

Toch zal 'The Last of Us' realistisch gezien waarschijnlijk niet genoeg kijkers trekken om een ​​reële bedreiging voor de Oscars te vormen. De meest bekeken show in de geschiedenis van HBO is de seriefinale van 2019 van 'Game of Thrones', die 19,3 miljoen kijkers trok - een telling die negen jaar duurde om die serie op te bouwen en een die 'The Last of Us' hoogstwaarschijnlijk niet zal halen in het eerste seizoen.

Dat gezegd hebbende, hoewel de Oscars die avond waarschijnlijk een kijkcijferoverwinning kunnen claimen, met "The Last of Us" beschikbaar voor uitgestelde weergave via HBO Max, zou het totale aantal kijkers van de seriefinale wel eens hoger kunnen zijn dan dat van de Academie. Onderscheidingen. Tijdens de eerste paar afleveringen heeft de show gemiddeld meer dan 20 miljoen kijkers getrokken, inclusief degenen die hem in de week na uitzending hebben gestreamd. Zolang het op een uitzendnetwerk blijft, krijgen de Oscars maar één kans om elk publiek dat het kan bereiken als een live-evenement vast te leggen, voordat het snel nieuws van gisteren wordt.

Het feit dat een prijsuitreiking die ooit beweerde een miljard kijkers wereldwijd te trekken (misschien met enige overdrijving) zich zelfs maar bezig hoeft te houden met concurrentie van louter een kabelserie, toont uiteindelijk aan hoe ingrijpend het landschap is veranderd.

De zombies krijgen ze dit jaar misschien niet. Maar de Oscars zijn niet uit het bos.

Dit verhaal verscheen oorspronkelijk in de Los Angeles Times.