Disney verwijdert 'Simpsons'-aflevering met Chinese verwijzing naar 'dwangarbeidskampen' van streamingdienst Hong Kong

07 Feb 2023

Disney verwijdert 'Simpsons'-aflevering met Chinese verwijzing naar 'dwangarbeidskampen' van streamingdienst Hong Kong

Een scène uit de aflevering 'One Angry Lisa' van The Simpsons, die naar verluidt is verwijderd van streamingdiensten in Hong Kong. (Foto: 20th Television)

Een recente aflevering van Fox's populaire animatieserie The Simpsons, met een verwijzing naar "dwangarbeidskampen" in China, is verwijderd van de Disney+ streamingdienst in Hong Kong. Yahoo Entertainment heeft berichten bevestigd dat de aflevering "One Angry Lisa" niet beschikbaar is in het gebied, dat officieel is aangewezen als een speciale administratieve regio van China. The Walt Disney Company, eigenaar van The Simpsons, weigerde verder commentaar.

Meldingen dat "One Angry Lisa" niet beschikbaar is om te streamen in Hong Kong is afkomstig uit de Financial Times. De aflevering ging in première in de VS op 2 oktober 2022 op het oude thuis van de show op het Fox-netwerk en is momenteel beschikbaar om in eigen land te streamen op Hulu. Aangezien Hulu niet beschikbaar is op internationale locaties zoals Hong Kong, brengt Disney+ zowel nieuwe als klassieke afleveringen van de show naar het buitenland.

'One Angry Lisa' bevat een verhaallijn waarin Homer een Peloton-achtige hometrainer voor Marge koopt, en ze verliefd wordt op een bepaalde trainer genaamd Jesse (ingesproken door oud Simpsons-castlid Hank Azaria). Hij wordt uitgenodigd om met Jesse mee te gaan op een privérit en kiest China als hun virtuele locatie. "Zie de wonderen van China", zegt Jesse. "Bitcoin-mijnen, dwangarbeidskampen waar kinderen smartphones maken en romantiek." Een jaloerse Homer onderbreekt de rit en krijgt ruzie met Jesse, met achter hen de Grote Muur van China op het scherm.

Marge raakt verliefd op een hometrainer in de aflevering "One Angry Lisa" van The Simpsons. (Foto: 20th Television.)

Volgens de Financial Times en Business Insider is het niet bekend wanneer "One Angry Lisa" mogelijk is verwijderd van Disney+ in Hong Kong. Een nationale veiligheidswet die in 2020 is ingevoerd, geeft China brede zeggenschap over inwoners van Hongkong en bedrijven die zaken doen in de regio.

The Simpsons heeft in het verleden afleveringen gezien van de streamingdienst Disney+ in Hong Kong. In 2021 werd gemeld dat de aflevering "Goo Goo Gai Pan" uit 2005 - waarin de Simpsons een bezoek brachten aan het Tiananmen-plein in Peking, de locatie van beroemde door studenten geleide protesten in 1989 - niet langer beschikbaar was in de regio. Ondertussen zijn grote Hollywood-films zoals Fight Club en Minions: The Rise of Gru door de Chinese censuur beroemd gemaakt voor versies die aan het publiek op het vasteland worden getoond.

The Simpsons wordt uitgezonden op zondag om 20.00 uur. op Fox, en streamt ook op Disney+.