Dreigt er een mayonaisetekort aan de horizon? Naarmate de prijzen stijgen, delen experts de beste vervangers voor de specerij.

07 Feb 2023

Dreigt er een mayonaisetekort aan de horizon? Naarmate de prijzen stijgen, delen experts de beste vervangers voor de specerij.

Terwijl de prijzen van mayonaise blijven stijgen, vragen klanten welke mayonaisevervangers ze aan hun boodschappenwagentjes kunnen toevoegen. (Foto's: Getty; illustratie door Liliana Penagos)

Toen Hellmann's aankondigde de verkoop van mayonaise in Zuid-Afrika stop te zetten wegens stijgende kosten, vroegen veel Amerikanen zich af of de dagen van mayonaise ook in de VS geteld waren.

Bij sommigen sloeg de paniek toe. "Ik kan een VS zonder mayonaise niet doorgronden", zegt receptontwikkelaar en bareigenaar Paul Kushner. "De gruwel!"

Gelukkig kunnen Amerikanen opgelucht ademhalen. "Er is geen verandering in Hellmann's mayonaise in de VS, Canada en andere landen over de hele wereld", stelt een woordvoerder van het merk Yahoo Life gerust. De recente investering van Hellmann in een commercial met Jon Hamm en Brie Larson, die tijdens de Super Bowl LVII zal debuteren, geeft ons de zekerheid dat de iconische mayonaise niet meer weg te denken is.

Toch roept de aankondiging sommigen de vraag op of er alternatieven zijn voor de populaire kruiderij, voor het geval stijgende kosten het einde betekenen van mayonaise in de schappen van supermarkten. Hoewel mayonaise overal verkrijgbaar blijft, doen de stijgende prijzen sommigen nadenken over het grijpen van een pot. Als gevolg van stijgende prijzen voor eieren en sojabonen is de prijs van mayonaise het afgelopen jaar met maar liefst 18% gestegen en volgens Kusher lijkt er geen einde aan de stijgende prijzen voor mayonaise te komen.

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Werk hier uw instellingen bij om het te zien.

Het goede nieuws is dat zelfgemaakte mayonaise heel gemakkelijk te maken is - voor een fractie van de kosten van in de winkel gekochte spreads. Bovendien zijn er mayo-alternatieven, zoals avocado op sandwiches of Griekse yoghurt in tonijnsalade. Sommige receptontwikkelaars, zoals Aubrey Babb, denken dat deze mayonaise-vrije opties "geweldige vervangers" zijn en "aantoonbaar zelfs beter" dan het echte werk.

Maar Kusher waarschuwt terwijl "deze vervangers allemaal geweldig smaken - en sommige hebben zelfs een gezonder macronutriëntenprofiel dan mayo - ze smaken niet naar mayo." Dat betekent dat iedereen die een mayonaise gebruikt, mag verwachten dat zijn gerecht een ander smaakprofiel heeft.

Babb zegt "hoe meer ingrediënten in het recept, hoe gemakkelijker een ruil te verbergen is", en merkt op dat degenen met een meer "veeleisend gehemelte" de verandering gemakkelijker zullen opmerken. Maar schroom niet om het eens te proberen. Veel vervangers zijn heel dichtbij, terwijl andere uiteindelijk een favoriete smaakmaker kunnen zijn die goedkoper of gezonder is dan mayonaise.

Verhaal gaat verder

De mayonaise die je kiest hangt af van het gerecht. Een goede mayo-vervanger voor bijvoorbeeld sandwiches zal waarschijnlijk niet zo goed werken als een vervanger voor pastasalade.

Sandwiches: Probeer avocado of aioli op sandwiches in plaats van mayonaise. "Als je nog nooit een broodje tonijn met avocado hebt gegeten, probeer het dan alsjeblieft", zegt foodblogger Jenna Dziak. "Ik hou ervan met veel zout en peper en ook wat hete azijnsaus."

Aioli, wat simpelweg olijfolie en knoflook is, geëmulgeerd om een ​​dikke, romige saus te maken, kan "de smaak van je sandwichingrediënten echt naar voren brengen", zegt Dziak. Om aioli te maken heb je alleen een vijzel en een stamper nodig. "Maak een paar teentjes knoflook tot een pasta en begin er dan heel langzaam olijfolie aan toe te voegen tot je een ongelooflijke, dikke saus krijgt", legt Dziak uit.

Chef-kok en voedingswetenschapper Michael Murdy raadt ook "Griekse yoghurt met gehakte kruiden zoals dille, peterselie en bieslook" aan op sandwiches. Hij legt uit "deze combinatie voegt een lichte, romige textuur en een vleugje frisheid toe." Mosterd en hummus kunnen ook gemakkelijk worden ingewisseld voor mayonaise op sandwiches, zonder speciale voorbereiding.

Deviled eggs: Zelfs deviled eggs kunnen gemaakt worden zonder mayonaise. Foodblogger Pamela Reed raadt aan om ranchdressing en roomkaas te mengen met paprika, dillesaus en zout, om gevulde eieren te maken die zo lekker zijn dat je de mayonaise niet wilt missen.

Aardappelsalade: Aardappelsalade zonder mayonaise kan toch heerlijk zijn. Reed raadt aan om de mayonaise over te slaan en in plaats daarvan ranch-saladedressing te gebruiken.

Pastasalade: Volgens Kushner zijn de beste vervangers voor mayo in pastasalade "zure room of tahini, vermengd met een vleugje ijswater om een ​​romige dressing te creëren." Omdat zure room en tahini beide een sterke smaak hebben, raadt Kushner aan om kruiderijen toe te voegen die typisch zijn voor mayonaise, zoals mosterdpoeder en zout, of om een ​​scheutje Worcestershire-saus toe te voegen.

Tonijnsalade: Keukenblogger Claire Onidi raadt aan om zure room of Griekse yoghurt te vervangen door mayonaise in tonijnsalades. "Beide zijn pittig als mayonaise en dik en romig genoeg om de salade samen te binden", zegt ze.

Algemene vervangers: "Het lijkt belachelijk om te zeggen dat cashewnoten naar mayonaise smaken, maar op de een of andere manier is het juist", zegt chef-kok Robert Jit. Hij raadt aan om voor bijna elk doel een cashewcrème te maken die mayonaise kan vervangen. "[Cashewnoten] hebben een sterke mayonaise-smaak nadat ze zijn gemengd met water en een snufje zout", zegt hij, eraan toevoegend dat cashewroom misschien iets dikker is dan mayonaise, maar "een textuur heeft die vergelijkbaar is met mayo."

Chef-kok en foodblogger Amy Smith houdt ook van cashewroom als vervanger voor mayonaise. Om cashewroom te maken, raadt Smith aan om cashewnoten een nacht te laten weken en ze tot een "gladde crème" te mengen. Voeg dan wat citroensap of appelciderazijn toe om de cashewroom wat meer pit te geven. Veganistische mayonaise is een andere goede mayonaise voor alle doeleinden die Smith omschrijft als "verdomd dicht bij" het echte werk.

Liever thuis je eigen mayonaise maken? Babb deelt haar recept met Yahoo Life.

Aubrey's Kitchen Homemade Mayonaise (met smaakvariaties)

Met dank aan Aubrey Babb

(Foto: Aubrey Babb)

Uitrusting:

1 staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten:

1 heel ei (kamertemperatuur)

2 theelepels citroensap

1 theelepel Dijon-mosterd

¼ theelepel koosjer zout

¾ kopje neutrale olie (canola, druivenpit, saffloer)

Instructies:

Voeg het ei toe in een keukenmachine of een kan (staafmixer) en mix grondig gedurende minimaal 30 seconden. Zorg ervoor dat het mes de ingrediënten raakt, anders zal het niet goed emulgeren.

Voeg citroensap, Dijon-mosterd en zout toe. Blijf nog 30-60 seconden mixen.

Schraap de zijkanten van de keukenmachine of pot schoon.

Begin langzaam de olie toe te voegen, een paar druppels per keer, meng tussen elke toevoeging. Wees in het begin erg geduldig, want je hebt je mengsel nodig om te emulgeren en je wilt niet dat je mayonaise breekt.

Ga langzaam door totdat je ongeveer ¼ kopje olie hebt toegevoegd. Zodra het mengsel begint in te dikken, kunt u het verhogen tot een dun straaltje olie totdat de resterende olie is toegevoegd.

Als het mengsel te dik wordt, voeg dan indien nodig een theelepel water toe.

Voeg naar smaak extra zout, citroensap of mosterd toe.

Tips voor het maken van mayonaise:

Zorg ervoor dat je mes de ingrediënten raakt. Als u een enkele batch maakt, als de container te breed is en de startingrediënten niet raakt (voordat u begint met het toevoegen van olie), krijgt u problemen met het emulgeringsproces.

Ga langzaam. Als je de olie te snel toevoegt, zal je mayonaise niet emulgeren en blijf je achter met een frustrerende soepsoep.

Opklopmethode: volg de instructies van het mayo-recept, behalve dat u een kleine kom gebruikt.

Smaakvariaties:

Geroosterde knoflook: Voeg wat heerlijke geroosterde knoflook toe voor een romige knoflookmayo. Als je een knoflookmens bent, meet dan met je hart.

Chipotle: meng je mayonaise met wat ingeblikte chipotle-pepers voor een explosie van rooksmaak.

Curry: voeg een snufje kerriepoeder of masala toe voor een heerlijke, op India geïnspireerde flair.

Pittige mayonaise: besprenkel met wat sriracha of chili-chips om je pittige hitte-smaakbom op te fleuren.

Honingmosterd: als je een zoete en hartige combinatie zoekt, is dit de manier. Voeg een scheutje honing en wat gele mosterd toe.

{"@context":"https://schema.org","@type":"VideoObject","name":"'Ongeziene' vogelgriepcrisis doet de eierprijzen stijgen","description":"De eierprijzen zijn omhoog. Iedereen die de laatste tijd boodschappen heeft gedaan, kan het niet helpen dat de prijs voor een dozijn eieren de lucht in is geschoten. Dus wat veroorzaakt de prijsstijging? Een vogelgrieppandemie die de pluimveehouders in het land teistert, en het drijft de prijs van alles op gemaakt met eieren, inclusief mayonaise en gebak.","thumbnailUrl":"https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/xmOq2Bs23U_LbLEwumLq2A--~B/dz0xMjgwO2g9NzIwO2FwcGlkPXl0YWNoeW9u/https://media.zenfs .com/en/video.kero.scripps.com/7c8d0ceab67c065c45e35c82ec55aa73","uploadDate":"2023-01-18T04:46:59Z","duration":"PT2M52S","contentUrl":"https://video .media.yql.yahoo.com/v1/video/sapi/hlsstreams/a8938dde-dae5-3416-9afc-4334a729bd41.m3u8?site=lifestyle®ion=US&lang=en-US&devtype=desktop&src=sapi","embedUrl":"https ://news.yahoo.com/unprecedented-avian-flu-crisis-sends-044659308.html?format=embed" ,identifier":"a8938dde-dae5-3416-9afc-4334a729bd41"}

Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.