Als alleenstaande moeder heb ik naar keuze doula's ingehuurd voor mijn zwangerschap en postpartumreis. Dit is waarom

07 Feb 2023

Als alleenstaande moeder heb ik naar keuze doula's ingehuurd voor mijn zwangerschap en postpartumreis. Dit is waarom

Doulas kan ouders ondersteunen tijdens de zwangerschap en kraamperiode. (Foto: Getty)

5 / 85s een alleenstaande moeder naar keuze (SMBC), de beslissing om een ​​doula in te huren - zowel voor de geboorte van mijn dochter als voor de postpartumperiode die volgde - was gemakkelijk voor mij. Hoewel doula's niet bedoeld zijn om een ​​partner te vervangen, was het hebben van extra ondersteuning van grote invloed tijdens mijn zwangerschap en het leven als een nieuwe moeder. De voordelen van het hebben van een doula zijn ook goed ingeburgerd, waarbij het American College of Obstetricians and Gynecologists opmerkt dat “gepubliceerde gegevens aangeven dat een van de meest effectieve hulpmiddelen om de resultaten van de bevalling en de bevalling te verbeteren, de voortdurende aanwezigheid van ondersteunend personeel is, zoals een doula.”

Helaas zijn niet alle ziekenhuissystemen zo opgezet dat ouders de middelen van een doula volledig kunnen benutten. Het ziekenhuis waar ik ben bevallen, Sharp Mary Birch in Californië, staat alleen doula's toe tijdens de bezoekuren overdag, ook al worden er 24 uur per dag baby's geboren. Omdat ik net na 1 uur 's nachts bevallen was van mijn dochter, mocht mijn doula pas om 7 uur 's ochtends het ziekenhuis in, toen het bezoekuur begon. Ook al kon mijn geboortedoula niet aanwezig zijn bij de geboorte van mijn baby, de steun die ze me gaf tijdens mijn zwangerschap maakte het een meer dan waardevolle ervaring.

Ik huurde mijn geboortedoula, Christina Klave, in nadat ik drie doula's had geĂŻnterviewd om te zien met wie ik het beste voelde klikken. Voordat ik Klave ontmoette, realiseerde ik me niet hoeveel begeleiding doula's tijdens de zwangerschap konden bieden - niet alleen arbeid en bevalling. Al vroeg werkte ik samen met Klave om geboorte-opties te begrijpen en mijn geboortevoorkeuren op te schrijven. Naarmate mijn zwangerschap vorderde en er zich problemen voordeden waarvoor ik hulp nodig had, zoals zwangerschapsdiabetes, was mijn doula een enorme hulpbron. Hoewel ik het gevoel had dat ik slechts een statistiek was bij de dokter, zag mijn doula me als een individu en had ze de tijd en passie om me tijdens mijn reis te ondersteunen.

Klave is gepassioneerd over haar rol als geboortedoula en deelt dat haar eigen hartverscheurende ervaring haar naar deze roeping heeft geleid. "Als jonge zwangere vrouw had ik een zeer traumatische bevalling die resulteerde in de dood van mijn tweede zoon", zegt ze. "Ik had geen steun en werd genegeerd toen ik wist dat er iets mis was met mijn zwangerschap. Vanwege deze ervaring voel ik me aangetrokken tot de geboortewereld en pleit ik voor de rechten van de vrouw om naar geluisterd en gezien te worden."

Verhaal gaat verder

Nu kan ze andere gezinnen helpen om voor zichzelf op te komen. "Ik hou van de relatie die ik met mijn families kan creëren", zegt Klave. "Ze nodigen me uit voor een zeer intieme en heilige ervaring en het is belangrijk voor mij om die relatie te eren."

Toen ik ontdekte dat mijn prenatale massagetherapeut, Korrin Hamilton, ook een postpartum-doula was, aarzelde ik niet om haar in te huren om te helpen nadat mijn dochter was geboren, ook al wist ik niet zeker wat voor soort ondersteuning ik zou nodig hebben. Ik maakte me zorgen over de mogelijkheid van postpartumdepressie en als SMBC wilde ik er zeker van zijn dat er iemand was die de symptomen kon herkennen en zo nodig met middelen kon ingrijpen.

Gelukkig worstelde ik niet met een depressie of de 'babyblues', maar had ik uiteindelijk meer hulp nodig bij fysieke genezing dan ik had verwacht na mijn spoedkeizersnede. Ik was overweldigd toen ik probeerde uit te vinden hoe ik voor een pasgeborene moest zorgen terwijl ik herstelde van een operatie. Zonder een partner om een ​​deel van het letterlijke en figuurlijke zware werk te doen, waren mijn ontslaginstructies ontmoedigend. Ik mocht bijvoorbeeld zes weken niet autorijden, maar we hadden de volgende week verschillende kinderartsafspraken. Dus verzamelde ik de steun van familie, vrienden en mijn postpartum-doula om te helpen.

Hamilton, mijn postpartum-doula, is een holistische zorgverlener bij From The Heart Massage, die zegt dat ze meestal een bezoek van drie uur boekt om te beoordelen hoe het met een nieuwe moeder gaat. "Hoe gaat het met borstvoeding? Is mama aan het rusten en aan het genezen? Wat eet mama en kunnen we eventuele aanpassingen doen? Belangrijker dan wat dan ook, hoe is mama's mentale toestand? Binnen deze tijd maken we een aantal plannen voor wat voor soort ondersteuning de moeder en familie nodig hebben", zegt ze.

Voor mij omvatte dat ondersteuning zoals me leren een draagdoek in een draagdoek te wikkelen (waardoor mijn baby gemakkelijker vast te houden na een keizersnede), kruidenthee voor me zetten, postpartummassage aanbieden en me helpen mijn geboorte-ervaring te verwerken. Hamilton deelt dat deze emotionele steun net zo cruciaal is als de fysieke hulp.

"Een nieuwe moeder gaat door een hormonale put, slaapgebrek en algehele genezing", zegt ze. "Een postpartum-doula is er om een ​​nieuwe moeder te helpen bij het navigeren door deze emoties. Tijdens een zwangerschap wordt een vrouw ondersteund, behandeld en voorovergebogen. Maar nadat de baby was geboren, voelde ik dat er een enorm gebrek aan zorg was voor de nieuwe moeder. Toen ik de rol van een postpartum-doula vond, wist ik dat ik zo kon helpen. Ik vind het heerlijk om een ​​doula te zijn, omdat ik het leuk vind om vrouwen in staat te stellen hun vertrouwen in het moederschap te vinden.”

Door de steun van mijn doula's heb ik mijn vertrouwen in het moederschap teruggevonden. Ik kijk terug op mijn zwangerschap en de eerste weken thuis bij mijn dochter als een mooie en vormende tijd, waarin niet alleen een nieuwe baby is ontstaan, maar ook een nieuwe moeder.

Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.